top of page

Trouwfilm teaser of trailer: een voorproefje op de film

Je ziet het vaak in het aanbod van videografen: in het pakket is een teaser of een trailer inbegrepen. Maar deze twee verschillende namen kun je je afvragen: wat is het verschil? En wat krijg je nu precies?

In deze blogpost vertel ik je over teasers, trailers, de achtergrond en waarom het een leuke toevoeging is op de trouwfilm!


Wat is een teaser en wat is een trailer? Een teaser of trailer is een korte video of een paar fragmenten die de eerste indrukken van de trouwfilm geven zonder alles prijs te geven. Het maakt je altijd nieuwsgierig naar meer. Het wordt gebruikt als vooraankondiging van een video/filmproductie. Ze worden nu ook vaak voor trouwfilms gemaakt. En dan kan het wat verwarrend zijn als de ene videograaf het woord "teaser" gebruikt en de andere "trailer". De woorden worden vaak door elkaar gebruikt voor hetzelfde soort product. Ze hebben hetzelfde doel, maar feitelijk zijn er wel wat verschillen.


Het woord teaser is afgeleid van het Engelse "to tease", wat "plagen" of "prikkelen" betekent. Het is bedoeld om de kijker te prikkelen, hun interesse te wekken en nieuwsgierig te maken.Oorspronkelijk werd het gebruikt in marketing- en reclamecampagnes om een product of evenement aan te kondigen, zonder details te onthullen. Ze verschijnen op allerlei soorten platforms en vaak in de vorm van een advertentie.

In de filmindustrie wordt het gebruikt om een film aan te kondigen nog vóórdat de trailer en de film uitkomt. De beelden uit de teaser zijn nét genoeg om de kijker te triggeren.


Dus een teaser komt zelfs vóór de trailer. Maar wat is dan een trailer?

De term trailer komt uit de filmindustrie, heel vroeger werden trailers aan het einde van de film vertoond als samenvatting. Het woord trailer komt van het Engelse "to trail", wat "volgen" betekent en dat is precies wat het deed: het volgde op de hoofdfilm. Maar, omdat in de praktijk bleek dat bioscoopbezoekers na het eindigen van de film niet meer bleven voor de trailer, werd deze verplaatst waardoor ze voortaan vóór de film te zien waren. En gaandeweg werden het niet alleen simpele aankondigingen van de film, maar werd er steeds meer moeite gedaan om interesse te wekken met de minifilm, zonder teveel van het verhaal te onthullen.

Later werden ze ook steeds meer buiten de bioscoop vertoond en tegenwoordig zie je ze op tv, social media, youtube en andere platforms.


De grootste verschillen tussen een teaser en een trailer:

  • Een teaser is vaak korter, meestal tussen 30 seconden - 1 minuut. Een trailer kan meerdere minuten duren.

  • Een teaser geeft een zeer beknopte blik op de dag met enkele aantrekkelijke shots. Een trailer geeft een uitgebreidere samenvatting van de de dag met meerdere hoogtepunten.

  • Een teaser moet snel de aandacht grijpen en een trailer heeft meer tijd om het verhaal op te bouwen.


Teaser en trailer voor trouwfilms

Een trouwvideograaf levert vaak een van de twee. Dus als er een teaser wordt gelevert, betekent dat niet automatisch dat er ook een trailer wordt geleverd. En andersom, als een trailer wordt geleverd krijg je meestal geen teaser. Een trailer is eigenlijk een hele korte highlightfilm van de highlightfilm (snap je 'm nog?). Het is ook makkelijk te delen op social media om je volgers een impressie te geven van de film. En voor de videograaf is het heel erg leuk om te zien dat bruidsparen hiermee als ambassadeurs van hun werk fungeren. Een videograaf kan het al vrij snel maken van een grove selectie uit al het materiaal. Omdat de trouwfilm nog in bewerking is, is het soms het geval dat dezelfde beelden later verder verbeterd zijn.

Maar zoals ik al eerder zei, in de praktijk is het verschil tussen een teaser en trailer niet altijd te merken.


Het duurt gewoon een aantal weken of maanden voordat je het eindresultaat: de trouwfilm, opgeleverd krijgt. Als bruidspaar weet je nog helemaal niet hoe het er uit gaat zien, de nieuwsgierigheid is groot en daarom is heel leuk om al snel na de bruiloft een voorproefje te krijgen.











bottom of page